3527 Miskolc, Besenyői u. 8.
fux@fux.hu
46-501-850
Az innováció a FUX Zrt. sikerének a kulcsa!
vissza

Az innováció a FUX Zrt. sikerének a kulcsa!

A 25 éve alapított miskolci társaság ma már Európa elismert kábelgyártó vállalkozása

Négy és négymillió, kétszáz és nyolcmilliárd – ezek a FUX Zrt. negyedszázadát fémjelző legfontosabb számok. Négy dolgozóval kezdtek 1991-ben, és négymillió forint volt az első év árbevétele. Jelenleg közel 200 dolgozót foglalkoztat a vállalkozás, és árbevételük meghaladja a nyolcmilliárd forintot. Dr. Barkóczi Istvánnal, az idén jubiláló miskolci székhelyű társaság vezérigazgatójával a cég fejlődéséről, terveiről, a fuxos sikerreceptről beszélgettünk.

Ma már a villamosenergia-ipar számára szabad- és szigetelt vezetékeket gyártó FUX Zrt. a hazai piac meghatározó szereplője és jelen vannak termékeikkel Európa számos országában, sőt a Közel-Keletre és Afrikába is szállítottak. Mi a titkuk? Hogyan válhatott egy hazai kis-, majd az évek során közepesre nőtt vállalkozás sikeressé Európában, a világban?

A szabad és szigetelt vezetékek gyártásában mi kis cégnek számítunk az ágazat multinacionális vállalatai mellett, de a titkunk – ha ezt annak lehet nevezni –, hogy rugalmasak vagyunk, gyorsan alkalmazkodunk a vevői igényekhez, eleget tudunk tenni a magas minőségi követelményeknek, és megtaláltuk azokat a piaci réseket, azokat a speciális feladatokat, amelyekben kiemelkedően jól teljesítünk. Mostanra elértük például, hogy a szakma nagy társaságai minket javasolnak, ha valamilyen speciális vezeték legyártására van szüksége a megrendelőnek. Ehhez természetesen elengedhetetlen a tudatos, folyamatos fejlesztés, az innováció. Tapasztalatból tudom, ha új partnerekkel vesszük fel a kapcsolatot, az első kérdés: milyen a szakembergárdánk, mennyire innovatív a cégünk, milyen kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatunk? Ha a válaszaink pozitívak, érezhetően megnő irántunk a bizalom, ha viszont nem, marad a rövid, udvarias beszélgetés, ami jelzi: itt nincs keresni valónk. Mint minden piac, a kábelfelhasználói is állandóan változik, folyamatosan újabb igényekre kell választ adnunk a termékeinkkel, és mi sikerrel vettük ezeket az akadályokat az elmúlt több mint két évtizedben.

A kábelgyártásban melyek most a fejlesztési trendek?

A mi szakmánkban ez idő szerint a környezetterhelés csökkentése, a vezetékek áramátviteli képességének növelése, a hálózati veszteség és a vezetékek zajszintjének csökkentése a fő kihívás. Fejlesztőmérnökeink saját kísérleti laboratóriumunkban – amely a Miskolci Egyetem kihelyezett laboratóriuma is – az egyetemi kutatókkal közösen keresik a megoldásokat ezekre a „feladványokra”. Megjegyzem, szép sikerrel. A MINEL márkanévre keresztelt energiatakarékos sodronyunk például környezetvédelmi különdíjban részesült, és egy MAVIR tender keretében 6600 tonnát gyártottunk és szállítottunk belőle az elmúlt években. De mondok egy másik vevői igényt: Ausztriában és Németországban lakott település meghatározott körzetében csak úgynevezett „csendes” vezeték alkalmazható, vagyis olyan, amely párás, esős időben sem ad ki zajt. A FUX által kidolgozott különleges felületkezelési eljárásnak köszönhetően nincs vízcsepp képződés a kábelen, így megszűnik a zajt okozó elektromos kisülés. Az elmúlt években mintegy 1000 tonna „csendest” értékesítettünk. Még hosszan sorolhatnám a folyamatban lévő k+f munkáinkat, de a lényeg az, valamennyi fejlesztésünket a vevők igénye motiválta, és mindegyik környezetbarát megoldás.

Ezek szerint az innováció jó befektetés?

Van egy kedvenc idézetem Gábor Dénestől, ami valahogy így hangzik: Sikeres innovációnak csak az a kutatás-fejlesztési eredmény tekinthető, amely megvalósul és hasznot hajt. Ez tulajdonképpen válasz a kérdésére: igen, az innováció jó befektetés, amennyiben hasznot hajt. Ez minden cég piaci érdeke. Nemrégiben olvastam egy felmérést, amely szerint tíz magyar vállalkozásból azt a kettőt-hármat nem érintik a recesszió hatásai, amelyek innovatívak, és fejlesztenek. A FUX Zrt. az elmúlt 25 év munkájának köszönhetően ehhez a 30 százalékhoz tartozik, amire büszkék vagyunk.

Milyennek képzeli, tervezi a cég jövőjét?

Egy tőkeerős, szakmailag magas színvonalú, piacképes tudással és technológiával felvértezett cégként gondolok a FUX-ra, amely Miskolc meghatározó, megbecsült vállalkozása, és Európa egyik jelentős kábelgyártója.

Népszabadság 2016. március 19.