3527 Miskolc, Besenyői u. 8.
fux@fux.hu
46-501-850
A FUX Zrt az ACCC vezetékek hivatalos gyártója.
vissza

A FUX Zrt az ACCC vezetékek hivatalos gyártója. A vezeték szabadalom tulajdonosával, a CTC Global-lal együttműködve kínáljuk a teljes méretválasztékot. A méretválaszték megtekinthető IDE, vagy az alul belinkelt pdf-re kattintva. Ugyancsak gyártjuk és kínáljuk a hőálló alumínium huzalokból álló típusokat, melyet felületkezelt változatban is szállítunk igény szerint.

Az ACCC vezetékek a magas hőmérsékleten üzemelő kis belógású vezeték típusok legmodernebb és legjobb tulajdonságokkal rendelkező tagja . A vezeték karbonszál erősítésű epoxi mátrixú kompozit magra sodort trapéz keresztmetszetű lágyított alumínium huzalokból áll. A kompozit erősítő mag kis tömegével és nagy szakítószilárdságával járul hozzá a vezeték kedvező tulajdonságaihoz. A szilárdsága lehetővé teszi, hogy hidegen húzott huzalok helyett kisebb ellenállású lágyított huzalok kerüljenek a szerkezetbe. Emellett a trapéz keresztmetszet nagyobb vezetőkeresztmetszetet biztosít azonos átmérő mellett. Mindezen tulajdonságai, és a magasabb üzemi hőmérséklet - maximum (150°C) - biztosítja a csaknem kétszeres áramterhelhetőséget egy ekvivalens ACSR vezetékhez képest. Normál üzemi körülmények között kis veszteségével, magas hőmérsékleten nagy áramátviteli kapacitásával tűnik ki az ACCC vezeték a többi hasonló megoldás közül. Klasszikusan előnyős felújítási projektben, hiszen azonos oszlopterhelés mellett tud jóval nagyobb áramátviteli kapacitást biztosítani, azonban új vonalak létesítésekor is számos veszteségmegtakarítást, így költségcsökkenést okoz alkalmazása.

Vállalatunk a CTC Global által tanúsított modern berendezéseken gyártja az ACCC vezetékeket az adott építési, korszerűsítési projektekhez. Maga az ACCC vezeték szerelése, szerelvényezése kis mértékben tér csak el az ACSR vezetékek szereléséhez képest. Ezekről az eltérésekről munkatársaink a CTC Global szakértőivel helyszíni tréninget tart, amely során minden fontos lépést bemutatnak, és az szerelés megkezdésekor az építési helyen is segítik a munkát. A vezetékekkel, tulajdonságaikkal a FUX Zrt é a CTC Global szakemberei folyamatosan rendelkezésre állnak.

CTC Global:

https://www.ctcglobal.com/

Méretválaszték, adatlapok:

ACCC All Conductor List 2021

Engineering manual:

https://ctc-media.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/20181218185439/Engineering_Transmission_Lines_with_ACCC_Conductor.pdf

További anyagaink a témában:

Az alábbi képre kattintva letölthető a Magyar Elektrotechnikai Egyesület hivatalos lapja, melyben Dr. Barkóczi Péter ( FUX Zrt. fejlesztési igazgató ) illetve Nemcsik György ( FUX Zrt. műszaki vezető ) cikkét olvashatják a vezetéksodronyok fejlesztéséről. A cikkben bővebben olvashatnak az ACCC vezetékekről.

Az ACCC vezetékek alkalmazási és gyártási kérdéseiről olvashatnak a következő diában ( képre kattintva letöltődik):