3527 Miskolc, Besenyői u. 8.
fux@fux.hu
46-501-850
Az anyagvizsgáló laborunkban járt az Észak-Magyarország napilap
vissza

A FUX Zrt. anyagvizsgáló laborjaiban jártunk, ahol megtudtuk, mi mindent kell kibírniuk a vezetékeknek.

MISKOLC. – Ez a szakító gép, melynek segítségével azt vizsgáljuk, hogy a vezeték milyen erő hatására szakad el. Ez a másik egy nagyáramú berendezés. 2000 amperig tudjuk megterhelni a vezetéket, közben váltakozó áramú és egyenáramú ellenállást tudnak rajta mérni, és azt is, hogy közben milyen a vezeték hőmérséklete – kalauzol bennünket Barkóczy Péter, a FUX Zrt. kutatás-fejlesztési igazgatója, a cég anyagvizsgáló laboratóriumában.

Az itt tevékenykedő egyetemi hallgatóknak mindez már nem újdonság, mi viszont nagy érdeklődéssel várjuk, mire való a többi szerkezet.
– A másik két berendezés pedig a vezetékek élettartamát vizsgálja. Ez itt rezgést tud előállítani, hogy kiderüljön a magasban, erős szél esetén leszakad-e a vezeték vagy az azt tartó szerelvény. Itt pedig egy nagyon érdekes szerkezetet láthatunk, úgy hívják, hogy kötélfárasztó berendezés. Olyan, mintha a kötél a liftben üzemelne, és azt vizsgálja, hogy mikor szakad el az első szál. Ez nagyon fontos, hiszen életek múlhatnak azon, hogy a liftkötél bírja-e vagy sem – folytatja a bemutatást Barkóczy Péter.
Két laborban
Megtudjuk, a FUX Zrt.-nek tulajdonképpen két anyagvizsgáló laborja van. Az egyikben folyik a napi rutin, a minőségirányítási rendszernek megfelelő anyagvizsgálat, a másik pedig a fejlesztés színtere.
– Ez a része a laboratóriumnak a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karával közös gondozásban üzemel, ami azt jelenti, hogy mi is és ők is használják a munkájukhoz. Természetesen a berendezések a mi termékspecifikus vizsgálatainkhoz valók, de sokféle mérés elvégezhető velük, amit a fiataloknak meg tudunk mutatni. Az órarendjükben szerepel, hogy egy-egy tárgyat itt töltenek nálunk az üzemben a félév során.
Oktatnak is
Az igazgatótól megtudjuk azt is, a cég több vezetője is tanít a Miskolci Egyetemen. Barkóczi István vezérigazgató az alumíniumhuzal-gyártás és az alumíniumvezeték-gyártás ismereteit adja át a hallgatóknak, Barkóczy Péter pedig az alumínium-ötvözetek hőkezelésével ismerteti meg a fiatalokat. Fontos persze, hogy mindezt üzemi körülmények között, a gyakorlatban is tanulmányozhatják a diákok. A FUX Zrt. laborjai nagy segítséget nyújtanak a hallgatóknak szakdolgozatuk vagy TDK-dolgozatuk elkészítéséhez, de a doktorandusz-hallgatók is szívesen végeznek itt kutatásokat.
Hegyi Erika
2015-04-28