3527 Miskolc, Besenyői u. 8.
fux@fux.hu
46-501-850
INTERJÚ: Csomós Józseffel, a Fux Zrt. igazgatójával
vissza

Milyen ismereteket szerezhetnek a FUX Zrt.-nél a fiatalok a céglátogatás alkalmával?

CSOMÓS JÓZSEF: Vállalatunk egyik fontos partnere az E.on, ami Magyarország legnagyobb áramszolgáltatója. Mi az áramszolgáltatókkal közel 25 éve vagyunk kapcsolatban, szigetelt és szigeteletlen szabad vezetékeket szállítunk részükre. Azonban rendszeresen találkozunk egyedi problémákkal. Itt voltak például az időjárási körülmények miatt történt vezetékleszakadások, amire cégünk reagált, de a folyamatos fejlődés keretében rendszeresek az E.onnál a fejlesztések. Természetesen a vezetékek területén is. Ezekben a fejlesztésekben igyekszünk részt venni, és az általuk megfogalmazott igényekre reagálva újabb és újabb típusú vezetékeket ajánlunk. Ezek azonban nemcsak a műszaki paraméterek területén jelentenek fejlődést, hanem például a szerelhetőségben is. Erre egy példa: újfajta csíkozással látjuk el a légvezetéket az E.on fejlesztései alapján, ami jelentősen megkönnyíti a szerelők munkáját. Mert ezentúl nemcsak tapintással tudják megkülönböztetni azt, hogy melyik fázisról van szó, hanem a színezés alapján is. És ez nagy biztonságot jelent.

A fiatal mérnököket mennyire lehet bevonni fejlesztésbe, innovációba?

CSOMÓS JÓZSEF: A FUX-nál ez nagyon fontos. Cégünk és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött, kihelyezett laboratóriumot működtetünk közösen, és rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Fejlesztéseinkbe, vizsgálatainkba bevonjuk a fiatal mérnökhallgatókat. Rendszeresen fogadunk olyan diákokat, akik nálunk írják diplomamunkájukat, a FUX-nál alkalmazásban is vannak fiatal mérnökök. A fiatalok olyan friss tudást, gondolkodásmódot és lendületet hoznak be a cég életébe, ami fontos ahhoz, hogy a FUX folyamatosan fejlődjön, és innovációs munkája friss embereket és gondolatokat kapjon. Ezért is fontos, hogy az E.on fiatal mérnökei eljöjjenek hozzánk gyárlátogatásra, mert itt képet kaphatnak arról, hogy az a vezeték, amit ők felszerelnek a hálózatra, az hogyan készül. Láthatják a mi gyártási technológiánkat és vizsgálati módszereinket is.

A FUX Zrt. milyen fiatal mérnököket tud foglalkoztatni?

CSOMÓS JÓZSEF: A vállalatunknak fontos, hogy jó elméleti alapokkal, megfelelő motivációval rendelkezzen a fiatal mérnök. Itt anyagmérnökök, villamosmérnökök dolgoznak, szeretnénk karbantartással foglalkozó mérnököket is alkalmazni és természetesen a gyártástervezés és a gyártás lebonyolításában szervező-irányító mérnököket. Bizonyos területeken elméleti, tervezési tudással kell rendelkezni, bizonyos területeken pedig vezetési ismeretekkel.

Vállal-e szerepet a Fux Zrt. a duális képzésben?

CSOMÓS JÓZSEF: Nagyon fontosnak tartjuk, és részt veszünk a duális képzés előkészítésében. Ami fontos számunkra, hogy már az elméleti ismeretek megszerzése közben olyan gyakorlati ismeretekre tegyen szert a fiatal, amit a cégnél megkaphat, és remélhetőleg fantáziát lát abban, hogy a FUX Zrt.-nél folytassa a pályafutását. Körülbelül 5–10 diákot tudunk fogadni a duális képzés területén belül, középszinttől a felső fokig. Egyre nagyobb igény van a jól képzett fiatalokra, és most sajnos hiányt tapasztalunk a munkaerőpiacon. A munkanélküliség ellenére sem tudunk megfelelő számú dolgozót felvenni.

Hegyi Erika
2015-04-23

Képek: